• Darmowa wysyłka od 170 zł (kurier 24h)
  • Produkty najwyższej jakości
Blog kategorie
Monika Mielczarek

Nasza dietetyk
Monika Mielczarek

Białko jaja kurzego — albumina jajeczna dla sportowców (Egg Albumin)

Białko jaja kurzego — albumina jajeczna dla sportowców (Egg Albumin)

Albumina jajeczna (egg albumin), czyli białko jaja kurzego, to popularny suplement białkowy dla sportowców (i nie tylko). Jego zalety to m.in. wysoka wartość biologiczna i doskonała przyswajalność, które sprawiają, że jest to jedno z najlepszych źródeł białka. Sprawdź, jak działa białko jaja kurzego, komu zaleca się jego suplementację i jak należy je przyjmować.

Białko jaja kurzego — czym jest albumina jajeczna?

Białko jaja kurzego w istocie składa się z wielu różnych białek, wśród których najważniejszym jest albumina jajeczna (egg albumin). Stanowi ona aż 60-65% wszystkich białek w białku jaja. Pozostałe to m.in. owomukoid, globuliny, lizozym, owomucyna, flawoproteiny, awidyna oraz niewielkie ilości innych białek.

Albumina jajeczna uznawana jest za najważniejsze i najbardziej użyteczne dla człowieka białko jaja kurzego. Wynika to z bogatego składu aminokwasowego. Zawiera bowiem wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy egzogenne (takie, których organizm sam nie może wyprodukować, więc muszą być pozyskane z zewnątrz — z pożywieniem).

Albumina jajeczna pozyskiwana jest z białka jaja kurzego przez oddzielenie go od żółtka i usunięcie resztek błon oraz innych składników. Tak oczyszczone białko suszy się na proszek (zawartość wody w białku jaja kurzego to niemal 90%).

Suplementy zawierające białko jaja kurzego występują więc przede wszystkim pod postacią proszku do rozpuszczania w wodzie (lub innym płynie), a rzadziej w formie pastylek, kapsułek czy gotowych płynów.

Suszone białko jaja kurzego jest wysoko wydajnym suplementem białkowym. Zawiera około 85% czystego białka, z czego większość stanowi albumina jajeczna (egg albumin) i niecały 1% tłuszczu.

Białko jaja kurzego uznawane jest za jeden z najbardziej wartościowych składników odżywczych. Docenia się je nie tylko za doskonały skład aminokwasowy, obecność lizyny, witamin A, D, E i K czy minerałów, takich jak sód, potas, fosfor i żelazo.

Białko jaja kurzego jest też wyjątkowo łatwo przyswajalne przez organizm ludzki. To pozwala na szybkie i skuteczne wykorzystanie składników suplementu do budowy i regeneracji mięśni.

Albumina jajeczna — właściwości i działanie

Albumina jajeczna jest doskonałym suplementem białkowym dla sportowców przede wszystkim ze względu na swój profil aminokwasowy.

Białka są długimi łańcuchami aminokwasów (najdłuższe zbudowane są nawet z 2000 “ogniw” aminokwasowych). Jednak nawet te największe białka złożone są z zaledwie 20 różnych aminokwasów (tzw. aminokwasów kanonicznych). To ich układ (kolejność w łańcuchu) decyduje o formie i funkcji białka.

Z 20 kanonicznych aminokwasów 12 produkowanych jest przez sam organizm — to tzw. aminokwasy endogenne. Pozostałe 8 tzw. aminokwasów egzogennych musi być dostarczona z zewnątrz — w pożywieniu.

Albumina jajeczna (egg albumin), jak wspomnieliśmy, zawiera pełen profil aminokwasów egzogennych. Ten jeden produkt dostarcza więc organizmowi wszystkiego, co niezbędne do syntezy konkretnych białek ludzkich.

Warto również zauważyć, że białka to aż 20% masy ciała dorosłego, zdrowego człowieka. Ich rola jest kluczowa, stanowią bowiem zasadniczy materiał budulcowy tkanek (także mięśni). Białkami są hormony i enzymy niezbędne do przeprowadzania zasadniczych dla życia reakcji chemicznych zachodzących w ciele. Inne białka odpowiadają za transport cząstek i jonów, przekaźnictwo neuronalne, procesy odpornościowe i wiele innych funkcji organizmu.

Albumina jajeczna (egg albumin) w postaci suplementów diety jest więc doskonałym produktem dla osób narażonych na niedobory pokarmowe i niedożywienie (np. pacjentów onkologicznych, z chorobami układu pokarmowego itp.). Przede wszystkim jednak wykorzystywana jest przez sportowców — głównie w sportach siłowych i bodybuildingu.

Albumina jajeczna dla sportowców

Albumina jajeczna jest chętnie stosowana przez sportowców. Badania wykazują bowiem, że białko jaja kurzego może przyczynić się do poprawy wyników sportowych.

Jedno z takich badań w 2018 roku przeprowadził David Shaw z zespołem na zawodnikach rugby. Wykazali oni, że sportowcy suplementujący albuminę jajeczną przez 6 tygodni wykazywali istotnie większy przyrost beztłuszczowej masy ciała, większą siłę i wytrzymałość w porównaniu z zawodnikami przyjmującymi placebo.

Wyniki takich badań są zgodne z teorią. Skoro białka są materiałem budulcowym mięśni, osoby pracujące nad zwiększeniem masy mięśniowej potrzebują ich więcej. Albumina jajeczna dla sportowców jako produkt o doskonałym profilu aminokwasowym doskonale zaspokaja to zapotrzebowanie.

Albumina jajeczna (egg albumin) zawiera m.in. dużo lizyny biorącej udział w syntezie białek mięśniowych. Jest też bogata w argininę, która poprawia krążenie krwi i bierze udział w transporcie składników odżywczych do tkanek. To oczywiście przyczynia się do poprawy wydolności coraz szybszej regeneracji mięśni po treningu.

Dodatkowo albumina jajeczna dla sportowców zawiera witaminy A, B, D, E i K oraz ważne minerały — sód, potas, fosfor czy żelazo. To składniki pełniące istotne role w funkcjonowaniu organizmu.

Albumina jajeczna dla sportowców wyróżnia się też doskonałą biodostępnością i przyswajalnością — to jedna z największych zalet. Białko jaja kurzego wchłania się szybko i bardzo skutecznie, dzięki czemu jest to wydajny i skuteczny suplement.

Kto powinien suplementować białka jaja kurzego?

Białka jaja kurzego są szczególnie polecane sportowcom. Wysoka zawartość aminokwasów w albuminie jajecznej sprawia, że jest to składnik, który może realnie przyczynić się do zwiększenia masy mięśniowej, poprawy siły i wytrzymałości, a także do zmniejszenia czasu potrzebnego na regenerację mięśni.

Ważne jest jednak, że białka jaja kurzego swoje działanie anaboliczne i antykataboliczne wykazują wyłącznie, gdy suplementację łączy się z odpowiednimi ćwiczeniami. Istotny jest tu zarówno rodzaj wykonywanych ćwiczeń, jak i ich intensywność.

Albumina jajeczna (egg albumin) nie jest bowiem cudowną substancją, która sama w sobie powoduje rozrost mięśni. Dostarcza tylko składników budulcowych, ale impuls do rozrostu zawsze pochodzi z aktywności fizycznej — właściwego treningu.

Podobnie jest zresztą w przypadku suplementacji białka jaja kurzego na odchudzanie. Wiele osób uważa za paradoksalne, że ta sama substancja może być wykorzystana do pobudzenia przyrostu masy i do jej redukcji. Ta pozorna sprzeczność często stanowi “zdroworozsądkowy” argument przeciwników suplementacji.

Trzeba jednak zauważyć, że przyrost dotyczy masy mięśniowej, a redukcja tkanki tłuszczowej. Ponadto sama suplementacja białka jaja kurzego nigdy nie jest wystarczająca do odchudzania. Tu znów istotne są odpowiednie ćwiczenia, a także właściwie zbilansowana dieta.

Odchudzanie zawsze jest wynikiem ujemnego bilansu kalorycznego. Mówiąc prościej — więcej kalorii trzeba spalać niż przyjmować. Białko jaja kurzego wykorzystać można jako jeden z elementów prowadzących do takiego ujemnego bilansu.

Okazuje się bowiem, że zastąpienie węglowodanów właśnie białkiem pomaga szybciej zredukować tkankę tłuszczową, zapewniając jednocześnie ochronę przed rozpadem mięśni. Węglowodany i białka mają bowiem podobną kaloryczność, ale pobranie energii z białka jest dla organizmu trudniejsze — samo w sobie wymaga większych nakładów energii. W związku z tym łatwiej jest uzyskać ujemny bilans kaloryczny, gdy zamiast węglowodanów dostarczymy organizmowi białka. 

Kluczowe jest tu słowo “zamiast” — nie chodzi bowiem o dołożenie dodatkowego białka do diety, a o takie jej zbilansowanie, by to białka, a nie cukry były głównym źródłem energii.

Trzeba jednak uważać, ponieważ nadmierne spożycie białka może być kontrproduktywne. Niezużyte białko zostanie bowiem przekształcone w zapasy energetyczne — czyli w tłuszcz. Dlatego zarówno w celu budowania masy, jak i redukcji albumina jajeczna dla sportowców zawsze powinna być przyjmowana w odpowiednio dobranych dawkach.

Zapotrzebowanie na białko — albumina jajeczna dla sportowców i jej dawkowanie

Białko — albumina jajeczna dla sportowców — powinno być przyjmowane w określonych ilościach. Dzienne zapotrzebowanie dla średnio aktywnej osoby dorosłej to zaledwie 0,8-1 g białka na kilogram masy ciała.

Oznacza to, że większość ludzi bez trudu dostarcza prawidłową ilość białka w diecie. Można nawet stwierdzić, że współczesne nawyki żywieniowe (dużo mięsa w diecie) sprawiają, że większość z nas przyjmuje zbyt dużo białka.

O ile jednak przy normalnej aktywności zbilansowana, racjonalna dieta jest wystarczająca, o tyle w przypadku sportowców sprawa wygląda inaczej. Osobom, które często i intensywnie ćwiczą, zaleca się bowiem przyjmowanie od 1,4 do nawet 2 g białka na kilogram masy ciała dziennie.

Wyższe zapotrzebowanie wynika tu z potrzeby pobudzenia procesów anabolicznych (przyrostu masy mięśniowej) i zatrzymania katabolizmu (rozpadu tkanki mięśniowej). Właśnie tu może przydać się suplementowane białko — albumina jajeczna dla sportowców.

Trzeba jednocześnie pamiętać, że nadmierne spożycie białka nie tylko nie daje lepszych wyników, ale wręcz może być kontrproduktywne (bo nadmiar białka będzie przekształcany w tłuszcz).

Warto także zauważyć, że wyznaczenie konkretnej zalecanej dawki suplementu białkowego jest trudne. Pod uwagę trzeba bowiem brać liczne czynniki związane z samym produktem do suplementacji, jak i trybem życia oraz reżimem treningowym suplementującego. Dlatego dawkowanie białka — albuminy jajecznej dla sportowców czy innych suplementów — warto skonsultować ze specjalistą.

Okazuje się bowiem, że poszczególne produkty mają różne stężenie białka — albumina jajeczna dla sportowców może być w różnym stopniu skoncentrowana. Może też być mieszana z dodatkowymi substancjami. Każdy produkt jest więc inny i za każdym razem należy dostosować jego ilość do zapotrzebowania.

Ponadto suplementowane białko — albumina jajeczna dla sportowców — to zawsze tylko jedno ze źródeł białka. Ten składnik odżywczy dostarczamy bowiem również z pożywieniem. Dawkę suplementu należy zatem dopasować do diety i ilości białka przyjmowanego z innych źródeł.

Zapotrzebowanie na białko determinowane jest także przez poziom aktywności — im bardziej intensywne i częstsze są treningi, tym więcej białka jest potrzebne do budowy i regeneracji mięśni.

Widać zatem, że ustalenie dawkowania białka — albuminy jajecznej dla sportowców — to złożony proces, na który wpływ mają różne czynniki. Ponieważ przekraczanie zalecanych dawek może ograniczać korzyści płynące z suplementacji, zawsze trzeba dobierać dawki indywidualnie.

 

Przeczytaj również:

  1. Produkty bogate w białko – jakie produkty zawierają białko?
  2. Białko serwatkowe dla sportowców — co to jest, jak działa i jak je przyjmować?
  3. Białko WPH — Hydrolizat białka serwatki — co to jest, co daje i jak je przyjmować?
  4. Białko WPI — Izolat białka serwatki — czym jest, jak i po co się go stosuje?
  5. Białko WPC — koncentrat białka serwatkowego — czym jest, jak działa i jak go brać?

 

BIBLIOGRAFIA:

  • Bilsborough S, Mann N. A review of issues of dietary protein intake in humans. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. 2006;16(2):129-152.
  • Hoffman JR, Falvo MJ. Protein - which is best?. Journal of Sports Science & Medicine. 2004;3(3):118-130.
  • Jäger R, Kerksick CM, Campbell BI, et al. International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2017;14(1):20.
  • Martinez I.G., McKenna C.F., Burd N.A., 2019. "Egg Protein in Sports Nutrition", Eggs as Functional Foods and Nutraceuticals for Human Health, Jianping Wu
  • Pasiakos SM, McLellan TM, Lieberman HR. Effects of protein supplements on muscle damage, soreness and recovery of muscle function and physical performance: a systematic review. Sports Medicine. 2014;44(5):655-670.
  • Phillips SM, Van Loon LJC. Dietary protein for athletes: from requirements to optimum adaptation. Journal of Sports Sciences. 2011;29(S1):S29-S38.
  • Puglisi MJ, Fernandez ML. The Health Benefits of Egg Protein. Nutrients. 2022;14(14):2904. Published 2022 Jul 15.
  • Shaw, D. M., Merien, F., Braakhuis, A., Dulson, D. K., & Tuffey, S. (2018). Effect of 6-Weeks of Egg White Protein Supplementation on Body Composition and Performance Variables in Resistance-Trained Men: A Randomized Controlled Trial. Journal of Strength and Conditioning Research, 32(5), 1385–1396.
strona główna do góry
{nocache:40cc6efa9c46584d550b830a8633f39f#0}
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl