Produkty bogate w białko są bardzo istotne we właściwie zbilansowanej diecie. Białko, jako jeden z trzech podstawowych makroskładnik (obok węglowodanów i tłuszczy), jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, dlatego też musi być dostarczone w odpowiednie ilości wraz z pożywieniem. Dowiedz się, w jakich produktach jest białko oraz gdzie znaleźć produkty bogate w białko dla zabieganych. Dlaczego produkty z dużą ilością białka są konieczne dla organizmu?
Produkty bogate w białko – rola białka dla organizmu człowieka
Produkty bogate w białko, według dietetyków, są bardzo ważne dla właściwego funkcjonowania całego organizmu człowieka. Białko jest istotnym składnikiem budulcowym - znajduje się w każdej tkance oraz komórce organizmu np. w mięśniach, skórze, kościach, czy włosach. Ponadto, uczestniczy ono w wielu procesach metabolicznych. Rola białka w organizmie człowieka jest nieoceniona i nie kończy się na wyżej wymienionych funkcjach, dlatego też zaleca się spożywanie produktów z dużą ilością białka. Do najważniejszych funkcji białka można zaliczyć:
-
Funkcja odpornościowa - białko odgrywa ważną rolę w rozpoznawaniu oraz zwalczaniu różnorodnych patogenów, budują przeciwciała.
-
Funkcja lokomotoryczna – białka są istotne w procesie kurczliwości mięśni, pod postacią aktyny czy miozyny.
-
Funkcja budulcowa – białko wchodzi w skład prawie wszystkich tkanek i komórek oraz jest odpowiedzialne za proces rozwoju organizmu. Dodatkowo, z białka budowane są hormony np. insulina, glukagon, tyroksyna i inne.
-
Funkcja katalityczna – białka są odpowiedzialne za wywołanie i przyśpieszenie przebiegu reakcji biochemicznych w komórkach, są one elementem układów enzymatycznych.
-
Funkcja transportowa - białka biorą udział w transporcie substancji do komórek oraz komórek organizmu np. transferryna przenosi żelazo a hemoglobina - tlen.
-
Funkcja naprawcza - białko pełni role naprawczą w sytuacji uszkodzonych tkanek.
-
Inne np. białko bierze udział w procesie widzenia, utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową, jak i prawidłowe pH krwi czy reguluje ekspresje genów.
Dlaczego więc produkty bogate w białko są istotne dla funkcjonowania organizmu? Wiele osób niestety nie zna odpowiedzi na postawione pytanie. Ich nieoceniona rola dla organizmu człowieka związana jest z różnorodnymi funkcjami białka, jakie pełni. Ponadto, przynosi wiele korzyści dla osób aktywnych fizycznie. Warto nadmienić, że niedobór, jak i nadmiar białka, jak i innych składników odżywczych w organizmie jest szkodliwy i może wywołać wiele schorzeń.
Jakie produkty zawierają białko? – produkty z dużą ilością białka pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
Świadome odżywianie związane jest z dostarczeniem organizmowi prawidłowej ilości mikro– oraz makroskładników, w tym również białka. Jakie produkty zawierają białko? Wyróżnia się w literaturze przedmiotu produkty z dużą ilością białka, które zawierają białko pełnowartościowe oraz białko niepełnowartościowe. Produkty bogate w białko pełnowartościowe to żywność pochodzenia zwierzęcego, która zawiera istotne dla organizmu niezbędne aminokwasy (tzw. komplet aminokwasów egzogennych) w konkretnych proporcjach, które pozwalają na rozwój młodego organizmu, oraz tzw. syntezę białek ustrojowych, jak i utrzymanie równowagi azotowej. Z kolei produkty bogate w białko niepełnowartościowe to żywność pochodzenia roślinnego, gdzie proporcja oraz budowa aminokwasów nie pozwala w pełni na wyżej wymienione działania. Wyróżnić można następujące przykładowe produkty bogate w białko:
Produkty bogate w białko roślinne
-
Zboża i produkty zbożowe (jęczmień, owies, kasza bul gur, ryż, kukurydza)
-
Pestki (słonecznika, dyni, sezam, pistacje)
-
Orzechy (ziemne, włoskie, brazylijskie, nerkowca)
-
Nasiona roślin strączkowych (ciecierzyca, czarna fasola, bób, fasola, soja, groch, soczewica itp.)
-
Warzywa (ziemniaki, brukselka, szpinak, brokuły, kiełki itp.)
Produkty bogate w białko zwierzęce
-
Mleko, przetwory mleczne oraz jajka (jogurt wysokobiałkowy, ser żółty, ser twarogowy, mozzarella itp.)
-
Ryby oraz owoce morza (łosoś, dorsz, halibut, krewetki, małże tuńczyk itp.)
-
Mięso i jego podroby (pierś z kurczaka, mięso z piersi lub udka kurczaka, polędwica wołowa, wątróbka itp.)
Produkty bogate w białko – porównanie
Istnieje wiele produktów z dużą ilością białka, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Stworzenie własnego menu o produkty bogate w białko nie powinno już nastręczać sporych problemów. Poniżej tabela porównawcza najlepszych źródeł białka tj. produkty bogate w białko - tabela.
Produkt bogaty w białko |
Zawartość białka w 100 gramach |
Mleko, przetwory mleczne oraz jajka |
|
Proszek jajeczny |
46 |
20 |
|
Parmezan |
35.7 |
Ser mozzarella |
24.3 |
Jogurt naturalny |
3.6 |
Mleko w proszku |
33.2 |
Mleko |
3.6 |
Ser gouda |
24.9 |
Ser camembert pełnotłusty |
21.5 |
Twaróg tłusty |
22 |
Kefir |
2.9 |
Twarożek wiejski |
13 |
Ryby oraz owoce morza |
|
Krewetki |
27.0 |
Kawior czerwony |
31.5 |
Kawior czarny |
26.8 |
Łosoś wędzony |
21,5 |
Łosoś świeży |
20 |
Tuńczyk w sosie własnym |
21 |
Makrela wędzona |
20.5 |
Pstrąg świeży |
17.5 |
Dorsz świeży |
17.5 |
Mięso i jego podroby |
|
Pierś z kurczaka |
21.5 |
Polędwica wieprzowa |
20.5 |
Polędwicą wołowa |
20 |
Pierś z indyka |
19 |
Szynka wieprzowa |
20.5 |
Królik |
21.2 |
Wątróbka wołowa |
17.9 |
Warzywa strączkowe i nasiona roślin strączkowych |
|
Parówki sojowe |
18 |
Tempeh |
20 |
Tofu |
12 |
Soczewica czerwona |
9 |
Ciecierzyca |
9 |
Fasola biała |
7 |
Mleko sojowe |
3 |
Groszek zielony |
6 |
Orzechy |
|
Masło orzechowe |
22 |
Migdały |
20 |
Pistacje |
20.6 |
Orzechy arachidowe |
25,5 |
Orzechy brazylijskie |
14 |
Orzechy laskowe |
14.5 |
Orzechu włoskie |
16 |
Orzechu nerkowca |
16 |
Zboża i produkty zbożowe |
|
Komosa ryżowa |
14 |
Kasza gryczana |
13 |
Kasza jęczmienna |
8.5 |
Kasza bulgur |
12 |
Makaron pełnoziarnisty |
13.5 |
Ryż basmati |
7 |
Kasza manna |
10.3 |
Kasza jaglana |
11.5 |
Produkty bogate w białko dla zabieganych
Zapotrzebowanie na spożycie białka jest indywidualne dla każdego człowieka, wzrasta ono wraz ze wzrostem wykonywanej aktywności fizycznej. Ponadto, zwiększone zapotrzebowanie na białko odnotowuje się u osób ćwiczących. Należy przypomnieć, że zwiększona podaż produktów bogatych w białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej, jak i jest bardzo ważna w procesie regeneracji potreningowej. Produkty bogate w białko pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego to podstawowe źródło białka. Badania wskazują, że niektóre produkty z dużą ilością białka są lepiej przyswajalne a niektóre mniej. Co w sytuacji zwiększonego zapotrzebowania na ten mikroskładnik bądź nienależytej podaży w żywności? Czy istnieją inne źródła białka, które są szybko przyswajalne? Coraz bardziej popularniejszą alternatywą dla roślinnych oraz zwierzęcych źródeł białka stanowią odżywki białkowe, które są szybko przyswajalne. Białko w postaci odżywek białkowych jest często stosowane przez osoby trenujące różnorodne sporty, głównie dyscypliny wytrzymałościowe i siłowe, lecz mogą je używać również osoby, które nie trenują np. osoby zabiegane. Odżywki białkowe to bardzo cenny produkt bogaty w białko, który charakteryzuje się szybką przyswajalnością. Ich zalet, jest również szybkość przygotowania, jak i szybkość wchłaniania, dzięki zawartości optymalnych łańcuchów aminokwasów. Opisywany produkt zawierający białko świetnie rozpuszcza się w wodzie, mleku bądź innej substancji. Odżywka białkowa zawiera białko pełnowartościowe, które jest niezbędne dla funkcjonowania organizmu i również spełnia te same funkcje, co mająca pochodzenie roślinne lub zwierzęce.
Literatura:
-
Dziuba J., Fornal Ł., Biologicznie aktywne peptydy i białka żywności, 2009.
-
Rutkowski A., Preparaty żywnościowe z białka roślinnego., 1981.
-
Gawęcki J. (red.), Białka w żywności i żywieniu, 1998.
-
Rittenau N., Biblia diety wegańskiej, 2001.
-
Mizera K., Mizera J., Dietetyka sportowa. Co jeść, by trenować efektywnie?, 2017.
-
Worm N., Zdrowe tłuszcze, dobre białka. Rewolucja w odżywianiu., 2021.
-
Bąk, B., Wilde, J., Czerw pszczeli – niekonwencjonalne źródło białka zwierzęcego., Biuletyn Naukowy, 2002.
-
Bueschke M., Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Kubiak T., Alternatywne źródła białka w żywieniu człowieka, Problemy Rolnictwa Światowego, 2017.