
Czym jest Białko WPH — hydrolizat białka serwatki?
Białko WPH — hydrolizat białka serwatki — jest odżywką białkową produkowaną z serwatki mleka (najczęściej krowiego). Białka serwatkowe to około 20% wszystkich białek w mleku. Pozostałe 80% stanowi kazeina, która w serwatce jest nieobecna. Sama serwatka to płynne frakcje mleka, które od części stałych oddziela się przy produkcji sera.
Warto zaznaczyć, że mleko zawiera zaledwie około 3% białka, a serwatka jedynie 1%. Pozyskiwanie tego składnika odżywczego z tych produktów jest więc mało wydajne. Właśnie dlatego białka serwatkowe oczyszcza się i koncentruje w różny sposób, tworząc odżywki białkowe. Spośród nich białko WPH — hydrolizat białka serwatki — jest najczystszy (najbardziej skoncentrowany). Składa się właściwie w 100 procentach z białka.
Ze względu na swoją czystość Białko WPH — hydrolizat białka serwatki — jest wysoce wydajnym źródłem białka nie tylko dla sportowców. Doskonale sprawdza się także jako składnik odżywek specjalnego przeznaczenia — np. dla niemowląt, seniorów czy osób chorych. Co więcej, pozbawione jest laktozy, w związku z czym może być stosowane jako odżywka dla osób z nietolerancją tej substancji czy chorych na celiakię.
Białko WPH — hydrolizat białka serwatki — ma jeszcze jedną ważną zaletę. Powstaje w procesie hydrolizy, w wyniku której długie łańcuchy peptydowe rozkładane są do form krótszych. Można powiedzieć, że takie białko jest wstępnie przetrawione, a to oznacza, że wchłania się znacznie szybciej i lepiej niż inne formy białka serwatkowego.
Oczywiście, podobnie jak inne formy białka serwatkowego, również białko WPH zawiera pełen zestaw aminokwasów egzogennych (takich, które muszą być dostarczone do organizmu z zewnątrz).
Białko WPH — hydrolizat białka serwatki — to produkt wyjątkowo czysty, wydajny i łatwo przyswajalny. Jest idealną odżywką dla osób, które chcą uzupełnić niedobory białka czy zwiększyć jego obecność w diecie.
Białko WPH — działanie
Rola białka w organizmie jest niezwykle istotna. Te organiczne substancje biorą udział w zasadzie we wszystkich procesach biologicznych. Są istotnym źródłem energii i materiałem budulcowym tkanek (w tym mięśni). Białkami są hormony i enzymy odpowiadające za prawidłowy przebieg w zasadzie wszystkich reakcji chemicznych zachodzących w organizmie. Białka biorą udział w transporcie innych cząsteczek, przekaźnictwie neuronalnym, procesach odpornościowych itp. O ich zasadniczej roli może świadczyć fakt, że aż 20% masy ciała dorosłego, zdrowego człowieka to właśnie białka.
Nie bez powodu mowa o białkach w formie mnogiej. Wyróżnia się bowiem wiele rodzajów białek o odmiennej budowie i funkcji. Zasadniczo każde z nich jest jednak długim łańcuchem aminokwasów. Największe białka mogą być zbudowane nawet z 2 tysięcy pojedynczych “ogniw” aminokwasowych.
Trzeba jednak zaznaczyć, że nawet te najdłuższe białka skomponowane są z zaledwie 20 tzw. aminokwasów kanonicznych. O strukturze i funkcji białka decyduje zatem konfiguracja (kolejność) tych aminokwasów w długim łańcuchu.
Co istotne, spośród 20 aminokwasów kanonicznych tylko 12 produkowanych jest przez organizm człowieka (to tzw. aminokwasy endogenne). Pozostałe 8 tzw. aminokwasów egzogennych musi być dostarczone w formie gotowej z zewnątrz (w pożywieniu czy w postaci odżywek — takich jak białko WPH).
Białko WPH jest więc pełnowartościową odżywką białkową, która dostarcza organizmowi pełnego zestawu aminokwasów egzogennych. Tylko komplet aminokwasów kanonicznych zapewnia zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Dla sportowców najważniejsze jest jednak to, że białka są materiałem budulcowym mięśni. Przyjmowanie białka WPH wspomaga zatem budowę tkanki mięśniowej, a także jej regenerację po treningach czy ochronę przed redukcją w okresach spoczynku.
Kto i kiedy powinien brać białka WPH?
Białka WPH doskonale odżywiają i uzupełniają niedobory białka w organizmie. Znajdują więc zastosowanie wszędzie tam, gdzie istnieje zwiększone zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy.
Przede wszystkim białka WPH wykorzystywane są przez sportowców, którym zależy na szybszym i skuteczniejszym kształtowaniu sylwetki oraz budowaniu siły i wytrzymałości mięśni. W tym celu korzystają z nich sportowcy siłowi i bodybuilderzy (również amatorzy).
Dodatkowo białka WPH wspomagają regenerację i działają antykatabolicznie, czyli chronią mięśnie przed rozpadem i redukcją w okresach spoczynku oraz przy zmniejszeniu intensywności ćwiczeń. Takie działanie sprawia, że są wyjątkowo użyteczne dla sportowców wytrzymałościowych, którym zależy na utrzymaniu masy mięśniowej i sprawności na stałym poziomie.
Jako że białka WPH są wyjątkowo czyste (pozbawione tłuszczów i węglowodanów, w tym laktozy), są też wykorzystywane przy produkcji produktów spożywczych specjalnego przeznaczenia. Tworzy się z niego odżywki dla niemowląt, seniorów i osób narażonych na niedobory pokarmowe (np. pacjentów onkologicznych na chemioterapii czy osób z poważnymi chorobami układu pokarmowego).
Hydrolizat białka serwatki WPH na masę
Hydrolizat białka serwatki WPH stosowany jest głównie “na masę”, czyli w celu przyspieszenia budowy tkanki mięśniowej. Korzystają z niego nie tylko profesjonaliści i sportowcy zawodowi, ale także amatorzy. Dlatego tak często widujemy białko serwatkowe na siłowniach.
Badania naukowe potwierdzają, że hydrolizat białka serwatki WPH ma działanie anaboliczne. Istnieją jednak pewne warunki, które należy spełnić, by suplementacja była skuteczna.
Przede wszystkim sam hydrolizat białka serwatki WPH nie zdziała nic. Przyjmowanie suplementu samo w sobie nie prowadzi bowiem do rozrostu mięśni. Zawsze musi być połączone z odpowiednim programem treningowym. Białko WPH dostarcza bowiem materiału budulcowego dla mięśni, ale ich rozrost musi zostać pobudzony właśnie przez ćwiczenia.
Po drugie hydrolizat białka serwatki WPH nie może zastąpić zrównoważonej i racjonalnej diety. Ma być jedynie jej uzupełnieniem i to w odpowiedniej dawce. Przyjmowanie nadmiernych ilości białka WPH nie jest co prawda bezpośrednio szkodliwe dla zdrowia, ale jest kontrproduktywne. Białka niewykorzystane w celach budulcowych są bowiem traktowane przez organizm jako źródło energii. Jeśli tej energii nie wykorzystamy, zostanie ona odłożona w formie tłuszczu.
Właściwie przyjmowany hydrolizat białka serwatki WPH wspomaga więc budowę mięśni i chroni je przed rozpadem w okresach spoczynku. To pomaga w kształtowaniu sylwetki, budowaniu siły i wytrzymałości, ale tylko w połączeniu z odpowiednim programem treningowym i zrównoważoną dietą.
WPH Hydrolizat białka serwatki na odchudzanie
WPH hydrolizat białka serwatki można też wykorzystać na odchudzanie. Tu również nie wystarczy samo przyjmowanie odżywki białkowej.
Skuteczny proces odchudzania zawsze wymaga ujemnego bilansu energetycznego. Oznacza to po prostu, że więcej kalorii musimy spalać, niż przyjmować. WPH hydrolizat białka serwatki może w tym pomóc, ale tylko w określonych warunkach.
O ile bowiem wartość energetyczna białka i węglowodanów jest zbliżona, o tyle procesy metaboliczne związane z pozyskiwaniem energii z tych substancji są różne. Aby strawić produkt taki jak WPH hydrolizat białka serwatki, trzeba wydać znacznie więcej energii niż do trawienia cukrów. Oznacza to, że pozyskiwanie energii z białka samo w sobie wymaga spalenia znacznych ilości energii, a to pozwala łatwiej osiągnąć ujemny bilans energetyczny.
WPH hydrolizat białka serwatki może zatem wspomagać odchudzanie, ale wyłącznie, gdy zastąpimy nim węglowodany jako źródło energii. Co więcej, nie jest to cudowny środek, który pozwala schudnąć bez wysiłku. Jego przyjmowanie również musi być połączone z odpowiednimi ćwiczeniami fizycznymi.
Trzeba też podkreślić, że stosując WPH hydrolizat białka serwatki na odchudzanie, trzeba bezwzględnie przestrzegać zaleceń dotyczących dawkowania. Wynika to ze wspomnianego mechanizmu wykorzystania nadmiaru białka jako źródła zapasowej energii. Takie białko, którego nie spalimy, jest po prostu przekształcane w tłuszcz.
Pamiętajmy także, że WPH hydrolizat białka serwatki to produkt relatywnie łatwo przyswajalny (długie łańcuchy peptydowe są tu wstępnie rozbite). Oznacza to, że wydatki energetyczne na jego trawienie są mniejsze niż w przypadku innych form białka serwatkowego. Na odchudzanie lepszy może być zatem izolat lub koncentrat białka serwatki. Są to jednak produkty zawierające także inne składniki odżywcze (tłuszcze i węglowodany), a także laktozę (przede wszystkim w przypadku koncentratu).
Białko serwatkowe WPH — dawki i sposób przyjmowania
Odpowiednie dawkowanie białka serwatkowego WPH jest bardzo istotne. Nadmiar tego składnika odżywczego może bowiem zaburzać, a nawet zniweczyć oczekiwane efekty jego stosowania.
Przyjmowanie białka ponad dzienne zapotrzebowanie nie służy ani zwiększaniu masy mięśniowej, ani odchudzaniu, ani innym celom, w jakim stosuje się odżywki białkowe. Może wręcz prowadzić do gromadzenia się tkanki tłuszczowej.
Jednak wyznaczenie dawek, w jakich białko serwatkowe WPH powinno być stosowane, jest trudne. Wpływ ma tu bowiem nie tylko częstotliwość czy intensywność podejmowanego wysiłku fizycznego (co bezpośrednio wpływa na zapotrzebowanie na białko), ale również wiek, masa, stan zdrowia, tryb życia czy dieta użytkownika.
Określa się bowiem, że dzienne zapotrzebowanie zdrowego, przeciętnie aktywnego dorosłego na białko to około 0,8 g na każdy kilogram masy ciała. Takie dawki z powodzeniem dostarczane są w jedzeniu. Wystarczy zauważyć, że na 100 g produktu w piersi z kurczaka mamy około 21,5 g białka, w serze gouda 25 g, a w grochu 24 g.
Przy racjonalnej diecie nie powinno więc być problemu z zaspokojeniem dziennego zapotrzebowania na białko, a w wielu przypadkach (np. u osób jedzących dużo mięsa) spożycie tego składnika odżywczego jest wręcz nadmierne. Białko serwatkowe WPH u takich osób powinno więc być stosowane sporadycznie, np. wtedy, gdy pominą one jakiś posiłek.
Jednak zapotrzebowanie na białko rośnie wraz ze wzrostem intensywności podejmowanej aktywności fizycznej. Osoby regularnie uprawiające sport mogą potrzebować od 1 do nawet 2 g białka na kg masy ciała dziennie. Tu odżywki, takie jak białko serwatkowe WPH, mają więc większe znaczenie.
Wyznaczenie konkretnego zapotrzebowania na białko serwatkowe WPH utrudnia także fakt, że przynajmniej część zapotrzebowania zawsze pokrywa dieta. Przy ustalaniu dawki trzeba zatem uwzględnić zarówno intensywność i rodzaj podejmowanych aktywności, jak i ilość białka, którą spożywamy w posiłkach. Najlepiej więc skonsultować dawkowanie białka serwatkowego WPH ze specjalistą, który dobierze dawkę adekwatną nie tylko do tych parametrów, ale też do wieku czy stanu zdrowia konkretnej osoby.
BIBLIOGRAFIA
- Brown MA, Stevenson EJ, Howatson G. Whey protein hydrolysate supplementation accelerates recovery from exercise-induced muscle damage in females. Appl Physiol Nutr Metab. 2018;43(4):324-330.
- Campbell, B., Kreider, R.B., Ziegenfuss, T. et al. International Society of Sports Nutrition position stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr 4, 8 (2007).
- Cooke MB, Rybalka E, Stathis CG, Cribb PJ, Hayes A. Whey protein isolate attenuates strength decline after eccentrically-induced muscle damage in healthy individuals. J Int Soc Sports Nutr. 2010;7:30. Published 2010 Sep 22.
- Cribb PJ. Whey proteins in Sports Nutrition. United States Dairy Export Council, 2005.
- Gangurde HH, Patil PS, Chordiya MA, Baste NS. (2011). Whey protein. Scholars' Research Journal. 1(2). s. 69-77.
- Hayes A, Cribb PJ. Effect of whey protein isolate on strength, body composition and muscle hypertrophy during resistance training. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2008;11(1):40-44.
- Marshall K. Therapeutic applications of whey protein. Altern Med Rev. 2004;9(2):136-156.
- Tarnopolsky M. Protein requirements for endurance athletes. Nutrition. 2004 Jul-Aug;20(7-8):662-8.