• Darmowa wysyłka od 129 zł (kurier 24h)
  • Produkty najwyższej jakości

Witamina "Ce" jak cytryna i "ce" jak cytrusy?

Witamina "Ce" jak cytryna i "ce" jak cytrusy?

                Witamina C czyli kwas L-askrobinowy jest najpopularniejszą z witamin. Wiele osób kojarzy ją jako substancję, którą kupujemy przy pierwszych objawach kataru i przeziębienia. Przyjmuje się, że bezpieczna dawka witaminy C nie przekracza 1000 mg. Witamina C jest antyoksydantem. Uczestniczy w biosyntezie kolagenu, i wielu hormonów. Wpływa na wchłanianie wapnia oraz żelaza.

                Witamina C znajduje się w wielu owocach, warzywach i roślinach (pietruszka, papryka, owoce dzikiej róży, czarne porzeczki, rokitnik, pokrzywa, szczypiorek). Należy jednak pamiętać, że obróbka termiczna np. suszenie, odgrzewanie potraw, ale także zbyt szybkie rozmrażanie wpływają na przyspieszony rozkład witaminy C. Straty mogą sięgać od 20% podczas przygotowywania surówek, aż do 50% w przypadku gotowania warzyw. Dotyczy to również soków i nektarów owocowych, które mogą być dobrym źródłem witaminy C. Spożywajmy się świeże owoce i warzywa, jak najmniej przetworzone.

                Witamina C, zgodnie z definicją Farmakopei  (kodeksu aptecznego), jednoznacznie jest  definiowana jako kwas L-(+)-askorbinowy. Kwas L-(+)-askorbinowy skręca płaszczyznę światła spolaryzowanego zawsze w prawo, niezależnie od tego, czy pochodzi z owoców, warzyw czy suplementów diety czy leków. Sole kwasu askorbinowego: sodowa, wapniowa oraz 6-palmitynian L-askorbylu również są prawoskrętne.  Mówienie więc o lewoskrętnej witaminie C jest błędem.

                Zapotrzebowanie na witaminę C jest zróżnicowane i zależne od wielu czynników, takich np.  jak wiek, płeć i stan fizjologiczny. Wskazuje się, że Witamina C skraca czas trwania chorób górnych dróg oddechowych, jednakże trwające od lat badania nie dają jednoznacznej odpowiedzi. Niedobory Witaminy C mogą doprowadzić do rozwoju niedokrwistości w wyniku niedostatecznego wchłaniania żelaza. Ponadto sugeruje się, iż  mogą przyczyniać się także do zwiększenia rozwoju nowotworów, oraz do wystąpienia szkorbutu (na szczęście ta choroba występuje już rzadko). Witamina C bierze także udział w tworzeniu bariery skórnej, a szczególnie kolagenu w warstwie skóry właściwej. Jako silny antyoksydant, działa przeciwzmarszczkowo. Natomiast nadmiar kwasu askorbinowego może doprowadzić do m.in. powstania kamieni nerkowych i zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Nadmiar C może być także szkodliwy dla osób z anemią sierpowatą.

                Witamina C nie jest syntetyzowana w organiźmie człowieka, dlatego musi być dostarczana wraz z pożywieniem.  Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta u kobiet z ciążą wielopłodową, u osób z nadciśnieniem, cukrzycą, palących papierosy, alkoholików, a także  u osób żyjących w stresie. Wykazano wzrost zapotrzebowania na witaminę C u osób po ciężkim długotrwałym wysiłku, przy zaburzeniach łaknienia czy dysfunkcji pracy jelit.

                Badania wskazują także, że witamina C syntetyczna i naturalna nie różnią się pod względem budowy chemicznej i właściwości. Ale, witamina C zawarta w naturalnych produktach jest bardziej aktywna niż syntetyczna. Wykazuje lepsze wchłanianie, a jej terapeutyczne stężenie utrzymuje się dłużej. Jest to spowodowane obecnością polifenoli w niektórych roślinach i  naturalnych produktach.

                Wszystkie jednak badania porównawcze biodostępności (jest to stopień, w którym substancje odżywcze są przekształcane w formę, która będzie przyswajalna dla organizmu człowieka) u ludzi nie wykazały różnic między syntetyczną i naturalną witaminą C, niezależnie od badanej populacji czy metody badania.

                Liczne doniesienia wskazują, że codzienne przyjmowanie witamin o właściwościach przeciwutleniających, czyli również witaminy C, powoduje wzrost potencjału antyoksydacyjnego komórek, co zwiększa ochronę organizmu przed skutkami nasilonego stresu oksydacyjnego i zapobiega powysiłkowemu uszkodzeniu tkanek. Z tego powodu zaleca się np. sportowcom, aby dzienne spożycie witamin antyoksydacyjnych było wystarczające i dostosowane do bieżących potrzeb związanych z cyklem szkoleniowym w danej dyscyplinie sportowej.  

Poniżej kilka wyników badań odnośnie suplementacji witaminą C:

  • Suplementacja diety badanej grupy siatkarek witaminą C: oddziaływała korzystnie na potencjał antyoksydacyjny organizmu i jego wydolność. Spośród wskaźników wytypowanych do oceny wpływu suplementacji diety witaminą C na potencjał antyoksydacyjny i wydolność fizyczną, najbardziej miarodajne były: wskaźnik FRAP, aktywność katalazy, wartość mocy maksymalnej i pracy całkowitej.
  • Witamina C w prewencji i leczeniu przeziębienia: przeprowadzono 29 niezależnych badań,  liczba uczestników wyniosła 11 306 osób, dawka witaminy C powyżej 0,2 g/dzień. Wniosek -  regularne stosowanie suplementów witaminy C nie ma istotnego wpływu na występowanie przeziębień w populacjach, może jedynie łagodnie redukować czas ich trwania (8% u dorosłych i 13% u dzieci) i łagodzić objawy.
  • Witamina C w prewencji i leczeniu przeziębienia: przeprowadzono 5 badań wśród 598 osób trenujących: biegi maratońskie, narciarstwo,  oraz żołnierze trenujący w bardzo niskiej temperaturze (klimat podbiegunowy).  Stwierdzono spadek występowania częstości przeziębień o 52% wśród osób uprawiających intensywne ćwiczenia lub/i narażonych na niskie temperatury.

 

Wyniki badań wskazują na dalszą  potrzebę realizacji badań z zakresu suplementacji diety witaminą C.

Pamiętaj, jeśli zażywasz, bądź planujesz zażywanie suplementów diety skonsultuj się z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem.

 

  1. Barbieri E, Sestili P. Reactive oxygen species in skeletal muscle signaling. J Signal Transduct 2012; 982794.
  2. Fatouros I. G., Jamurtas A. Z. Insights into the molecular etiology of exercise-induced inflammation: opportunities

for optimizing performance. J Inflamm Res 2016; 9: 175-86.

  1. Sadowska-Krępa E, Kłapcińska B. Witaminy antyoksydacyjne w żywieniu sportowcow. Medycyna Sportowa 2005;

21(3): 174-82.

  1. Theodorou AA, Nikolaidis MG, Paschalis V, et al. No effect of antioxidant supplementation on muscle performance

and blood redox status adaptations to eccentric training. Am J Clin Nutr 2011; 93(6): 1373-83.

  1. Janda K., Kasprzak M.,Wolska J., Witamina C –budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pom J Life Sci 2015, 61, 4, 419–425
  2. Spoelstra-de Man A. M.E, Elbers P. W. G., Oudemans-Van Straaten H. M.,Vitamin C: should we supplement?, Curr Opin Crit Care. 2018 Aug;24(4):248-255
  3. Murray R.K., Granner D..K., Mayes P.A.,  Rodwell W.V.,  Biochemia Harpera, wyd III, red naukowy tłumaczenia Kokot F., Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1995, 708-709
  4. Farmakopea Polska wydanie X , Warszawa 2014 r. tom I, 1724-1725
  5. Guz J., Oliński R., Rola witaminy c w regulacji epigenetycznej, Postepy Hig Med Dosw (online), 2017; 71: 747-760
  6. Markowska A., Jasczyńska-Nowinka K., Kaysiewicz J., Makówka A., Markowska J., Rola witamin antyoksydacyjnych w złośliwych nowotworach ginekologicznych, Curr Gynecol Oncol 2016, 14 (1), p. 39–52
  7. Maćkowiak K., Torliński L., Współczesne poglądy na witaminę C w fizjologii i patologii człowieka, Nowiny Lekarskie 2007, 76, 4, 349-356
  8. Leśniczak B., Witaminy i składniki mineralne –zapotrzebowanie i znaczenie dla prawidłowego przebiegu ciąży, POŁOŻNA nauka i praktyka 1 (37)/2017, 14-17
  9. Boonpangrak S., Tantimongcolwat T., Treeratanapiboon L., Leelahakul P., Prachayasittikul V., Lifestyle behaviors and serum vitamin C in the Thai population in Bangkok Metropolitan. EXCLI J. 2018 May 16;17:452-466
  10. Hemila i wsp., Intervention Review 2010
  11. Sobczak-Czynsz A. i wsp. Wpływ suplementacji witaminą C na potencjał antyoksydacyjny i wydolność fizyczną, MEDSPORTPRESS, 2017; 2(4); Vol. 33, 107-118
  12. http://www.izz.waw.pl/normy-zwienia
  13. Jarosz M. Suplementy diety a zdrowie – porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo PZWL. Warszawa, 2008, 16-24.
strona tulisie.pl do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl