
Witamina C, czyli kwas askorbinowy to substancja niezbędna do prawidłowego funkcjonowania człowieka. Pełni ona liczne funkcje w organizmie, a jej niedobór może mieć poważne konsekwencje. Ludzie, w przeciwieństwie do większości zwierząt i roślin, nie potrafią wytworzyć jej samodzielnie. Dlatego tak ważne jest dostarczenie odpowiedniej dawki witaminy C z pożywieniem lub w postaci suplementu.
Popularne jest stwierdzenie, że witamina C to dobry lek na przeziębienie. W badaniach wykazano jednak, że jej suplementacja w czasie choroby nie łagodzi objawów infekcji. Udowodniono natomiast, że profilaktyczne przyjmowanie witaminy C pozwala skrócić czas przeziębienia – odpowiednio o 14% wśród dzieci i o 8% u dorosłych. Najbardziej spektakularne efekty zauważono wśród sportowców – dzięki regularnej suplementacji chorowali oni o połowę rzadziej.
Właściwości Witaminy C
Jakie są więc właściwości witaminy C? Dotychczas udowodniono, że:
- jest ona wymagana do syntezy kolagenu, a więc wpływa na zapewnienie prawidłowego stanu tkanki łącznej;
- ułatwia proces gojenia się ran;
- ułatwia przyswajanie żelaza;
- jest aktywatorem wielu enzymów;
- bierze udział w syntezie kortykosteroidów i niektórych neuroprzekaźników oraz w przemianach tyrozyny;
- wpływa stabilizująco na psychikę;
- odgrywa rolę w stomatologii – witamina C zwalcza bakterie powodujące próchnicę oraz wzmacnia zęby i dziąsła.
Ponadto witamina C jest silnym antyoksydantem (przeciwutleniaczem). Związki te neutralizują wolne rodniki i pomagają spowolnić starzenie się organizmu.
Pojawiają się także doniesienia, że witamina C ma działanie przeciwnowotworowe. Jak dotąd zauważono, że podanie askorbinianu sodu (forma wit. C) dożylnie wywiera działanie cytotoksyczne na komórki rakowe.
Co jeśli mamy niedobór Witaminy C oraz jakie są skutki jej braku?
Niedobór Witaminy C jest bardzo niebezpieczny dla naszego organizmu. Doprowadza o do wielu nieprzyjemnych zmian oraz chorób w naszym organizmie, takich jak:
- osłabienie naczyń krwionośnych,
- obrzęk i bolesność stawów,
- utrudnione gojenie się ran,
- nieprawidłowe zrastanie się kości po złamaniach,
- spadek odporności organizmu,
- szkorbut – choroba objawiająca się owrzodzeniem i krwawieniem dziąseł oraz wypadaniem zębów,
- suchość i szybsze starzenie się skóry.
Obecnie zapadalność na szkorbut w dobrze rozwiniętych krajach jest bardzo rzadka. Niedobór witaminy C jest jednak często widoczny u osób palących papierosy.
Jak przeciwdziałać niedoborowi Witaminy C w naszym organizmie?
Przede wszystkim należy postawić na dodanie do swojej diety wiele warzyw i owoców, tym bardziej dlatego, że Witamina C jest rozpuszczalna w tłuszczach, które są w naszym organizmie. Takimi owocami i warzywami są:
- acerola,
- dzika róża,
- cytrusy – cytryna, pomarańcza, grejpfrut, madarynka,
- pomidory,
- kiwi,
- truskawki,
- czarna porzeczka,
- papaja,
- jarmuż,
- papryka,
- brokuły,
- brukselka
Przede wszystkim należy spojrzeć na acerolę. Ten owoc posiada największą ilość naturalnej witaminy C ze wszystkich owoców i warzyw. W ramach ciekawostki możemy powiedzieć, że wystarczą trzy małe owoce by pokryć dzienne zapotrzebowanie na Witaminę C.
Niestety wiele osób przez pracę czy inne zajęcia zapomina o spożywaniu owoców i warzyw, lub je wyklucza. W takim wypadku należy rozważyć suplementację Witaminy C. Możemy ją przyjmować w formie tabletek, czy też proszku. Witamina C przyswojona w taki sposób ma podobną przyswajalność co Witamina C przyswajana w owocach i warzywach. Można też dosypać Witaminę C do herbaty, zastępując cytrynę.
Polecamy: https://rsisport.pl/pl/p/Witamina-C-l-askorbinian-sodu-200g/74