• Darmowa wysyłka od 170 zł (kurier 24h)
  • Produkty najwyższej jakości
Blog kategorie
Monika Mielczarek

Nasza dietetyk
Monika Mielczarek

Dzień Spaghetti

Dzień Spaghetti

Historia Spaghetti w pigułce

W ramach ciekawostki przybliżymy wam w skrócie historię spaghetti. Sam makaron był znany już w starożytności. Są zapiski świadczące o tym, iż starożytni Rzymianie, Grecy oraz Chińczycy spożywali ten mączny produkt przez tysiąclecia. Co więcej, na terenie Chin znaleziono makaron z czasów neolitycznych, czyli z ponad 4 tysięcy lat! Spaghetti w takiej formie jak obecnie jest spożywane, na teren Włoch przybyło dzięki arabskim podróżnikom około IX wieku. Był on poręczny podczas długich podróży oraz łatwy do przechowywania.

Ale spaghetti to nie tylko makaron, prawda? Nic bardziej mylnego. Właśnie to jest tylko i wyłącznie typ makaronu. Dopiero sos nadaje charakter tej potrawie. Najpopularniejszymi odmianami sosów oraz sposobów przyrządzania są: Bolognese, czyli po bolońsku; Carbonara czyli spaghetti z boczku, żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu, który ma wojenną historię, gdyż powstał podczas II Wojny Światowej przez alianckich żołnierzy; czy też jedna z najstarszych form, czyli Spaghetti Aglio e Olio. 

Kaloryczność makaronu - jak sobie z tym radzić?

Niestety, z makaronem jest poważny problem - jest kaloryczny, przez co nie jest on pożądany w diecie odchudzającej. Jest jednak na to rozwiązanie. Ugotowany makaron powinien zostać odstawiony do ostygnięcia a następnie odgrzany. Powodem takiego działania jest fakt, iż makaron wydziela skrobię, czyli cukier złożony. Powoduje on skoki glukozy w naszym organizmie szybko neutralizowane przez insulinę. Ma to jednak skutek uboczny, nagły spadek energii. Ostudzony makaron już nie zawiera klasycznej skrobi, lecz tzw. skrobię oporną, czyli taką, która jest oporna na działanie enzymów trawiennych, zapobiegając uwalnianiu się glukozy. Jest to też forma błonnika.


Przepis na Spaghetti proteinowe à la Aglio e Olio

Składniki:

  • 500 g spaghetti
  • 8 ząbków czosnku
  • Pęczek natki pietruszki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 100 g Pecorino Romano lub Parmezanu
  • Sól
  • Białko RSI Whey Protein High Quality Complex czysty 900 g

 

Sposób przyrządzenia:

  1. Ugotuj spaghetti zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Obierz ząbki czosnku i pokrój je na cieniutkie plasterki. Posiekaj drobno natkę pietruszki.
  3. Na patelnię wlej oliwę z oliwek i póki jeszcze jest zimna od razu dodaj posiekany czosnek. 4. Powoli podgrzewaj oliwę i pilnuj, żeby czosnek się nie przypalił. Jak tylko czosnek będzie złocistego koloru zdejmij patelnię z palnika.
  4. Odcedź ugotowany makaron zachowując pół szklanki wody po makaronie.
  5. Dodaj do spaghetti oliwę z czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, parmezan, jedną miarkę czystego białka RSI, wrzątek po makaronie i wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu.

Smacznego!

 

Sprawdź też: https://rsisport.pl/bialko-whey-protein-high-quality-complex-czysty-900-g

strona główna do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl